Samengesteld gezin – therapie

Gezinstherapie Roden - Cassandra_Akse

Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin krijgt te maken met allerlei dynamieken die van invloed zijn op het kunnen verbinden richting het vormgeven van een nieuwe gezamelijke toekomst. Bij een nieuwe relatie zijn er wederzijdse verwachtingen zoals het ervaren van een romantische relatie, een andere kans op gezinsleven, het achterlaten van een eenzame, pijnlijke periode enz..

Gelukkige perspectieven samen met elkaar, elkaars kinderen, dieren, ofwel een thuis voor iedereen. In de dagelijkse praktijk, echter, kan het hard werken zijn, zelf zo dat een ieder de wanhoop nabij is.

samengesteld-gezin-therapie

Voor het/ de kind(eren) en zijn/ haar loyaliteiten is het belangrijk om steun te krijgen in de veranderingen die er zijn. Het kind dat wellicht had gedacht dat zijn/ haar ouders voor altijd bij elkaar zouden blijven en vanuit loyaliteit, hard aan het werk is om, de ouders te herenigen.

Tevens verwachten dat je nieuwe partner, ook de beste kameraad wordt van je kind kan veel spanning geven voor het kind. Het kind dat in de positie van afhankelijkheid zit en daardoor verminderde keuzemogelijkheid kan ervaren.

Onderwerpen als; betrouwbaar en verantwoordelijk (biologisch) ouderschap, passende betrokkenheid van stiefouder en het bouwen aan vertrouwen zijn belangrijk om bij stil te staan. Samenstelling vraagt afstemming in het zorgdragen voor een sfeer van veiligheid, intimiteit en het steunen en laten groeien van kinderen in hun eigenheid in jullie samengestelde gezin.

Willen jullie in gesprek over wat jullie relatie nodig heeft om verbindend richting toekomst te gaan, neem dan contact met mij op. Een gesprek geeft inzicht en kan helpend zijn in het voorkomen en verder voortzetten van destructieve communicatie, ruzies, het ervaren van ongemak en zorgen die er zijn.

Heb je hier vragen over of wil je een afspraak met me maken? Neem gerust contact met me op.

Cassandra Akse
Geregistreerd bij LVPW en RBCZ
‘Volwassenen gaan nieuwe relaties aan op basis van een breed spectrum van voorwaarden, met inbegrip van gedachten over de ontvankelijkheid van hun kinderen. Ongeacht hun voorwaarden, is het irreëel te verwachten dat hun kinderen emotioneel zijn voorbereid op het accepteren van hun nieuwe situatie, zonder dat de volwassenen in hun rol van ouders met veel invoelingsvermogen aandacht zullen moeten besteden aan de blijvende loyaliteitsband van het kind met beide natuurlijke ouders.’
Citaat uit boek Tussen geven en nemen blz. 407 van Boszormenyi-Nagy.